Zanadou

Corona: Nieuws uit de cultuursector

  • Geplaatst door Red.
  • 30 maart 2020
  • Kwestie
  • corona
  • sectorbreed

Hieronder onze selectie van actuele artikelen in het dossier #corona. Zanadou probeert hier iedere dag nieuws te delen dat interessant is voor jou als cultuurprofessional.

Culturele sector verdient een noodfonds, stellen PvdA, SP, GroenLinks en een groep artiesten

GroenLinks, PvdA en SP voorzien een ‘onomkeerbaar drama’ in de creatieve en culturele sector. Een noodfonds moet uitkomst bieden, schrijven zij in een manifest. Een grote groep artiesten onderschrijft dit pleidooi.

Lees hier verder in Volkskrant...

Kwetsbare cultuursector hoopt op steunpakket

Schattingen van de schade voor de Nederlandse cultuursector werd tot nu toe geschat op €60 mln tot €100 mln per week, maar volgens algemeen secretaris Marianne Versteegh van belangenvereniging Kunsten '92 gaan de rekenmeesters inmiddels uit van minimaal €85 mln per week.

Lees hier verder in Financieel Dagblad...

Culturele en sector roept kabinet op tot overbruggings- en garantiefonds

Maandag 30 maart jl. heeft het gezamenlijke culturele en creatieve veld een noodoproep aan het kabinet gestuurd om robuust te investeren in een overbruggings- en garantiefonds voor de culturele en creatieve sector, dat zowel de liquiditeitsproblemen op korte termijn als de economische schade op middellange termijn kan opvangen, zowel voor freelancers als voor bedrijven en instellingen.

Lees hier de brief in Kunsten'92...

‘Het theaterseizoen is voorbij’

De sluiting van culturele instellingen kost de culturele sector zo’n 85 miljoen euro per week. „Iedereen wacht nu op de maatregelen van de minister.”

Lees hier verder in NRC...

Wat gebeurt er achter de deuren van een gesloten museum?

Gesloten musea In Delft wordt ondanks alles doorgewerkt aan de opbouw van de tentoonstelling ‘Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800’. „Het is toch wel echt treurig zo.”

Lees hier verder in NRC...

Na deze crisis moet het zzp-schap echt op de schop

Veel zzp’ers blijken amper reserves te hebben en moeten nu overeind worden gehouden. De flexibilisering van arbeid komt als een boemerang terug in het gezicht van het kabinet. Gaat hierna het zzp-schap dan eindelijk op de schop?

Lees hier verder in Volkskrant...

Coronavirus offers "a blank page for a new beginning" says Li Edelkoort

The coronavirus epidemic will lead to "a global recession of a magnitude that has not been experienced before" but will eventually allow humanity to reset its values, according to trend forecaster Li Edelkoort.

Edelkoort told Dezeen that the virus was causing a "quarantine of consumption" and would have a profound cultural and economic impact.

Lees hier verder in Dezeen...