Zanadou

Interview: Winfred Voordendag

  • Geplaatst door Sara
  • 12 februari 2020
  • Portret
  • carrière
  • museum

Op 1 september 2019 werd Winfred Voordendag gepresenteerd als nieuwe zakelijk directeur van het Kröller-Müller Museum (KMM). We spraken hem over deze mooie stap.

Je bent altijd al gecharmeerd geweest van juist dit museum. Vertel!

"Voor mij is het KMM een magische plek. Een unieke locatie met een lange traditie, waar kunst, natuur en architectuur samenkomen en op een ultieme manier kunnen worden beleefd. Het is natuurlijk fantastisch om nu ook zelf te mogen bijdragen aan de toekomst van dit museum."

Wat wil je hier de komende jaren dan bereiken?

"Ik zie bijzondere kansen voor een programma dat bezoekers steeds opnieuw blijft verleiden, een aanbod dat ‘leeft’ en kort-cyclisch kan meebewegen met omgeving en actualiteit. Hierbij horen nieuwe vormen van communicatie en eigentijdse partnerships, zodat het museum zijn impact en bereik verder kan vergroten. Daar wil ik graag iets aan bijdragen."

Hoe ervaar je het momenteel om in de culturele sector te werken?

"Ik heb ervaring met ondernemerschap en zakelijk leiderschap in de kunstensector, maar zelf inderdaad geen museale achtergrond. Dat zorgt voor een ander perspectief. Ondernemerschap wordt wat mij betreft steeds belangrijker voor culturele instellingen. Niet alleen de bezoeker verandert, maar ook het stakeholder-veld wordt complexer. Ondernemerschap en innovatie zie ik als krachtige middelen om de collectie steeds op nieuwe manieren op de voorgrond te zetten."

Hoe verliet het proces rondom je werving voor deze functie?

"DDJ& is geen recruitment bureau met targets. Het is eerder een ‘boutique’ in plaats van een keten. Er was écht persoonlijk contact, waarbij het hele proces op een informele manier professioneel wordt aangepakt. Dat is fijn, dat je het gevoel hebt als kandidaat dat wát de uitslag ook wordt, het zeker niet aan de voorbereiding heeft gelegen. Ik vind het mooi om te zien hoe DDJ& al actief meedenkt in de opdrachtfase en daarmee profielen aanscherpt. Zo krijg je verrassende kandidaten, met een vernieuwende achtergrond."

Winfred was één van de vier kandidaten voor het KMM. Allen hadden een non-traditionele achtergrond en kenmerkten zich door een andere kijk op de opdracht. Zoek je ook een nieuwe baan of heb je een interessante functie openstaan? Kijk dan hier wat Zanadou voor je kan betekenen.