Zanadou

Interview: Fatimazhra Belhirch

  • Geplaatst door Sara
  • 12 maart 2020
  • Portret
  • carrière
  • educatie

Fatimazhra Belhirch

Is: momenteel met een jaar onbetaald verlof, werkte daarvoor onder andere als rechterhand van verschillende ministers van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianna Ploumen en Sigrid Kaag.
Bestuursfunctie: lid van de Raad van Toezicht bij de Gelderse onderwijsgroep Quadraam

“Maart 2019 hoorde ik voor het eerst van de functie bij Quadraam. In een gesprek met DDJ& was ik meteen enthousiast. Ik zat al een tijd te denken hoe ik wat terug kan geven aan de maatschappij. Onderwijs vind ik een belangrijk onderwerp. Het is de basis van onze samenleving: goed opgeleide jeugd is essentieel, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen. En de samenleving en economie is hier ook bij gebaat. De jeugd is immers de toekomst. Mijn werkervaring ligt vooral op het internationale vlak, maar in Nederland is onderwijs net zo belangrijk. Ik maak me oprecht zorgen over de steeds groter wordende kloof tussen witte en zwarte scholen, de verschillenden klasse in Nederland (rijke en arm). Er zitten nog steeds grote verschillen in de Cito-toets scores en schooladviezen van kinderen in verschillende lagen van de samenleving, en daar zouden we een einde aan moeten maken. Ook omdat ik zelf van Marokkaanse achtergrond ben weet ik wat voor impact dit heeft en, gaat dat me zeer aan het hart.”

“Quadraam is een onderwijsgroep uit Gelderland, met veertien scholen. Die zijn onderling erg verschillend, van praktijkschool tot technisch lyceum. Mijn enthousiasme voor Quadraam kwam voort uit de visie die het College van Bestuur heeft. En ook de directeuren zijn vooruitstrevend. Het is mooi te zien hoe betrokken ze zijn bij hun werk. En dit kwam ook goed naar voren bij de gesprekken die ik had met de leden van de Raad van Toezicht zij dragen het onderwijs en Quadraam ook een warm hart toe. Voordat ik actief was in de Raad van Toezicht had ik geen specifieke band met de provincie, dus ik ben begonnen met daar in te duiken. Ook heb ik een inwerkprogramma gevolgd waarbij ik langs een aantal scholen ben gegaan. En ik heb me goed laten bijpraten door het hoofdkantoor, waar ik goede ondersteuning van krijg. Met de Raad van Toezicht doen we dat ook regelmatig. Zo hebben we laatst het Beekdal Lyceum bezocht waar ze met een innovatief initiatief zijn gestart namelijk het afstappen van rapport cijfers."

“Zonder dat ik via recruitment benaderd was voor deze functie, had ik er niet van gehoord. Het proces zelf vond ik ook een hele positieve ervaring. Headhunters hebben verschillende werkwijze. Bij DDJ& werd er echt naar het geheel gekeken, zowel naar de kant van de opdrachtgever en van de kandidaat. Zo kwamen alle voordelen en nadelen voor beide partijen aan bod. Paste ik bij Quadraam was belangrijk, maar net zo goed of Quadraam bij mij zou passen. Gek genoeg krijg ik sinds mijn aanstelling veel meer uitnodigingen voor andere bespeuren (raden van toezicht) Wie weet dus, wat het nog meer brengt.”

“Ik ben ook toegetreden tot de auditcommissie vier keer per jaar bij elkaar zit voor een vergadering. Gemiddeld kost de bestuursfunctie me een paar uur in de week. Dat is nu sowieso prima te doen, omdat ik een jaar onbetaald verlof heb opgenomen. Jarenlang had ik een héle drukke baan, waarvoor ik vaak in het buitenland zat. Dat was ontzettend inspirerend. Ik heb veel geleerd en gezien, en interessante mensen zoals Bill Gates mogen spreken, maar het was soms ook zwaar. Ik werkte 80 á 90 uur per week. Je offert veel op, zoals je privéleven en je hebt weinig tijd om jezelf verder te ontwikkelen met bijvoorbeeld cursussen: alles draait om werk. Omdat ik het tijd vond weer eens tijd voor mezelf te hebben en voor mijn omgeving, besloot ik even pas op de plaats te nemen. Dit jaar is inmiddels bijna verstreken. Ik heb het gebruikt om cursussen te volgen, maar maakte ook een reis naar Libanon en renoveerde mijn huis. Ook richt ik me onder andere op het versterken van vrouwelijk leiderschap, daar wil ik ook graag een boek over schrijven. Vrouwen hebben nog steeds op veel vlakken geen gelijke positie, en vrouwen met een niet-westerse achtergrond worden vaak nog meer achtergesteld, daar heb ik zelf helaas ook veel ervaring mee gehad. Het zou mooi zijn als ik er een beetje aan kan bijdragen, dat we daar anders over gaan denken en handelen in de toekomst.”

Fatimazhra