Zanadou

Interview: Bouchra Talidi

  • Geplaatst door Sara
  • 12 maart 2020
  • Portret
  • carrière
  • theater

Bouchra Talidi

Is: freelance manager diversiteit en inclusie, momenteel onder andere als verandermanager bij KRONCRV, coach en storyteller

Was: ambtenaar en arbeidsjurist

Bestuursfunctie: Bestuurslid bij Het Filiaal Theatermakers in Utrecht, sinds eind 2019

“In augustus werd ik benaderd via LinkedIn, door Bram De Jaeger van DDJ&. Of ik interesse zou hebben in de bestuursfunctie die beschikbaar was bij Het Filiaal Theatermakers. Die timing was perfect. Al een tijdje overwoog ik om inhoudelijk vrijwilligerswerk te doen, maar ik had geen idee waar en wat precies. Ik sta zelf sinds kort ook regelmatig op een podium, waar ik onder andere verhalen deel met het publiek om tot meer maatschappelijke verbinding te komen. Met de bestuursfunctie kon ik de culturele wereld beter leren kennen én iets goeds doen voor de sector.”

“DDJ& en ik vonden het allebei belangrijk dat ze me niet alléén vanwege mijn afkomst aan hun bestuur wilden toevoegen, maar dat ik ook echt iets bij zou kunnen dragen aan de doelstellingen. Juist omdat ik in mijn dagelijkse werk als manager diversiteit en inclusie veel bezig ben met dit onderwerp. Het draait om mijn expertise vind ik, want ik heb veel kennis op dit vlak, en niet om mijn afkomst. Maar gelukkig waren we het volledig met elkaar eens. Ik merk ook al meteen dat mijn vakgebied hier van toepassing is. Zoals met het Kunstenplan dat we onlangs maakten, waarin diversiteit en inclusie steeds belangrijker wordt: daar kan ik dan echt een inhoudelijke toevoeging brengen.”

“Zorgen dat je een open organisatie hebt, waarin zaken bespreekbaar mogen worden gemaakt: dat is wat mij betreft een belangrijk aspect om inclusiviteit goed te regelen. Het gaat mis wanneer mensen niet durven te praten over zaken die hen dwarszitten. Als je mensen met verschillende achtergronden en perspectieven in je organisatie binnenhaalt dan moeten zij ook de ruimte krijgen om zichzelf te zijn en hun ideeën in te brengen. Ze moeten niet in een mal worden geduwd want daardoor raak je de diversiteit weer kwijt. Dit vraagt iets van organisaties en zeker van leidinggevenden. Aan de andere kant gaat het ook om persoonlijk leiderschap. Je moet je durven uit te spreken. Geef het aan als je ergens geen goed gevoel bij hebt. Blijf er niet mee rondlopen want dan verandert er niets en de organisatie leert ook niets.”

“Ik ben veertien jaar ambtenaar geweest, was daarvoor vier jaar arbeidsjurist. Sinds een halfjaar ben ik nu freelancer en dat bevalt zó goed: ik moet er momenteel echt niet aan denken om weer in vaste dienst te gaan. Het voelde meteen alsof mijn brein weer ‘aan’ ging, ik kon opeens weer veel creatiever denken en ik heb het gevoel dat ik niet meer in ‘een systeem’ vast zit. De functie als bestuurslid bij Het Filiaal draagt daar zeker aan bij. Het aantal uren is prima te doen, we vergaderen een keer of vier per jaar, wat meer als er grote kwesties spelen zoals rondom het kunstenplan. Ik sta helemaal achter hun doelstelling, om voorstellingen te maken die geschikt zijn voor allerlei doelgroepen en leeftijden. Ze brengen deze regelmatig naar mensen toe, die minder snel zelf de stap naar het theater zetten. Plus, ook niet onbelangrijk, ik kan nu vaak zelf allerlei mooie theatervoorstellingen bezoeken!”

Filiaal